Zwangerschapsbegeleiding

Zwangerschapsbegeleiding helpt je bij het voelen en begrijpen van je lichaam tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en in de periode daarna. In de zwangerschap verandert de houding, de bewegingen en de spierbelasting aanzienlijk. Het is van belang om een aantal spiergroepen bewust te kunnen spannen of juist te ontspannen. In de periode na de bevalling is het nodig om de kracht van de spieren en een goede houding weer op te bouwen.

Tijdens de cursus word je bewust van de belangrijkste aspecten van de verschillende fasen van de bevalling. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de verschillende soorten weeën en hoe je ze kunt opvangen, wat je kunt doen tijdens het persen en op welke wijze ontspanning en ademhaling je kan helpen om de pijn op te vangen.

Houdingen en bewegingen in het dagelijks leven met de baby, zoals bij het geven van borstvoeding, het lopen met een draagzak, het baden van de baby en het tillen in en uit het bedje of de box worden besproken.

Er is ook aandacht voor specifieke zwangerschapsklachten zoals rugpijn, bandenpijn, gewrichtsklachten (knie-, heup- en bekkenklachten), vocht vasthouden in handen en voeten, spataderen, kuitkrampen en maagzuur.

Er is veel aandacht voor ademhaling en ontspanning. Door een goede adembeheersing kan de pijn worden opgevangen of zelfs worden verminderd. Ontspanning is nodig om tussen de weeen door op krachten te komen en niet in paniek te raken. In de periode tijdens de zwangerschap en erna heb je vaak gebroken nachten. Als je goed kunt ontspannen, val je gemakkelijker in slaap en slaap je dieper waardoor je uitgeruster wakker wordt.

Begeleiding kan in groepsverband of individueel en bestaat uit 5 bijeenkomsten van 1,5 uur en een partneravond van 2 uur. De kosten zijn 100 euro per cursus, vergoeding via de zorgverzekeraar is mogelijk.

Een goede voorbereiding vermindert de kans op complicaties.

Rug – en bekkenpijn tijdens de zwangerschap.

Bekkenklachten is een groot probleem voor de vrouw, soms zijn de klachten alleen tijdens de zwangerschap aanwezig maar veel vrouwen hebben nog lange tijd na de zwangerschap klachten. Door een balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid en door het stabiliseren van het bekken kunnen de pijnklachten verminderen.

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling is uw bekken minder stabiel. De spieren van het bekken kunnen de zwakke structuren van het bekken tijdens de zwangerschap niet meer opvangen en hierdoor ontstaan de pijnklachten.

De klachten uiten zich vaak in lage rugpijn, pijn bij het schaambeen, stuitklachten en uitstralende pijn naar het been.

De behandeling is gericht op het leren corrigeren van de houding waarbij de spieren van de romp worden gebruikt om het bekken te stabiliseren. Training van de dwarse buikspieren, rug- en bekkenbodemspieren herstelt de kracht in het bekken.

Door bewust aandacht te geven aan bewegen en rust krijgt het bekken de tijd om te herstellen.

Het opvangen van de pijn kan door middel van verschillende ademhaling- en ontspannings oefeningen. Er zijn ook speciale massage technieken die verlichting geven.

Wij zijn gespecialiseerd in bekken oefentherapie en volgen de nieuwste richtlijnen voor de behandeling. De methode van Cecile Rost en de methode van het spine joint centrum zijn voor ons het uitgangspunt van de behandeling.