(Kinder)Mindfulness

Mindfulness leer je doormiddel van aandachtoefeningen en ontspannings- en ademhalingsoefeningen de rust in jezelf terug te vinden.

De basis van mindfulness is oefenen in bewuste, vriendelijke aandacht. Aandacht voor de adem, lichamelijke klachten, spanning, zorgen en werkdruk. Maar ook aandacht voor die talloze momenten van geluk. Momenten dat het leven vanzelf goed gaat. We leven vaak niet in het nu maar besteden veel aandacht aan wat er nog allemaal moet, zou kunnen gebeuren of gebeurd is. We laten ons zomaar meeslepen in emoties, piekergedachten en reageren vaak automatisch op wat ons overkomt. Maar we kunnen onszelf trainen om te zorgen dat het ook anders kan.

Veel kinderen en jongeren hebben moeite met concentreren. Ze slapen niet goed, maken zich druk en hebben zorgen. Ze hebben moeite met ontspannen, of zomaar even niets doen. Hun hoofd is te vol, ze hebben teveel prikkels. Hoe leer je kinderen zichzelf tot rust te brengen, te stoppen met piekeren en te vertrouwen op kwaliteiten in zichzelf.

Mindfulness is trainen om de aandacht te houden bij het nu. Het moment wat je op dat moment beleefd. Het vermindert het stressniveau. Het leert ons te kiezen waar onze aandacht naar toe gaat.

Voor volwassenen weten we dat mindfulness een belangrijke methode is om te leren ontspannen in deze hectische wereld.

 

Maar ook voor kinderen is er een methode ontwikkeld die door allerlei  leuke kleine oefeningen het kind  kan leren ontspannen en bewust te worden van zijn innerlijke spanning. Het leren voelen en benoemen van gevoelens,  bewust wording van het lichaam, leren voelen van de adem en wat de adem doet bij toename van spanning. Het leren vertrouwen dat jij er ook mag zijn.