Kinderrugschool

Veel kinderen hangen in de bank, zitten onderuit gezakt op school. De wervelkolom ontwikkelt zich tijdens de groeiperiode tot ongeveer 18 jaar. De wervels zijn nog niet sterk waardoor vervorming van de wervelkolom kan ontstaan.

Soms is de vervorming al op jonge leeftijd zichtbaar en kan er sprake zijn van een aangeboren afwijking. Vaak ontstaan vervormingen in de pubertijd doordat er te vaak een kromme houding is. Een wervelkolom gestrekt houden is niet zo eenvoudig. Het is vermoeiend maar ook weten de kinderen vaak niet hoe ze de wervelkolom op een goede wijze kunnen opstrekken. Ook al zegt u misschien vaak tegen uw kind `recht op`, dan nog weet hij/zij niet hoe ze de wervelkolom rechtop kunnen houden.

Een Cesar/mensendieck oefentherapeut is gespecialiseerd in houdings training.

Er kan sprake zijn van een scoliose, kyfose of lordose. Bij alle 3 is er sprake van een verstoorde spierkracht in de wervelkolom en spieren van de romp. Het is enorm belangrijk dat uw kind zich bewust wordt van de stand van de wervelkolom.

Scoliose is een zijwaartse verkromming van de wervelkolom deze kan vanaf de geboorte aanwezig zijn maar zich ook later ontwikkelen. Van belang is om een scoliose altijd te behandelen. Soms zijn er zeer ernstige verkrommingen en dan is controle van de specialist noodzakelijk.

Kyfose is een gebogen rug. Deze kan ontstaan door het voordurend hangen in de bank, schaamte voor de ontwikkelingen van het lichaam of onzekerheid. Als er geen aandacht aan wordt gegeven dan kan de wervelkolom krom blijven op de volwassen leeftijd. Het is daarom belangrijk om de houding in de pubertijd periode te leren corrigeren.

Lordose is een extreem holle rug. Dit kan al voorkomen bij kinderen vanaf 6-7 jaar. Op deze leeftijd kunnen er al rugklachten ontstaan door deze houding. Het is goed om ook deze houding te corrigeren. Zwakke buikspieren, verkorte heupspieren kunnen een oorzaak zijn van deze houdingsafwijking.

Voorkom rugklachten en begin op tijd met bewuste aandacht voor de wervelkolom.

Kinderen krijgen de eerste 18 behandelingen vergoed uit de basis verzekering, hierna worden de behandelingen eventueel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering.