Ademtherapie

Voor de meeste mensen is ademen iets vanzelfsprekends. Toch is ontspannen ademhalen voor sommigen een hele kunst. Emoties en spanningen zijn vaak direct van invloed op het ademhalingsproces en daarmee op de gemoedstoestand. Denk maar aan hyperventilatie of angst en paniek stoornissen. Ontregeling van de adem kan bovendien leiden tot allerlei lichamelijke klachten.

Hyperventilatie is ‘overmatig ventileren’, dat wil zeggen: teveel In ademen. Hierdoor daalt het koolzuurgehalte in het bloed en ontstaat er verandering in de zuurgraad van ons lichaam. Deze situatie is niet gevaarlijk, maar veroorzaakt wel verschillende klachten. zoals:

vermoeidheid, pijn/druk op de borst, duizeligheid, hartkloppingen, gevoel van flauwvallen, niet goed kunnen doorademen, tintelingen handen, voeten of lippen. Deze klachten kunnen angst oproepen waardoor de ademhaling nog meer ontregeld raakt. Je komt dan in een vicieuze cirkel.

Wij werken met verschillende behandelmethodes zoals Dixhoorn en de Buteyko. Dieuwke is erkend Buteyko-therapeut.

Ziekte beelde waarbij ademtherapie goede resultaten bij heeft zijn: Hyperventilatie (acuut en chronisch), astma, chronische bronchitis, snurken, slaap-apneu, longemfyseem en chronisch verstopte neus.